Endelig kan disse gutta smile litt igjen. Den siste tidens prestasjoner gir håp om mange fantasypoeng i tiden som kommer. Foto: MDI / Shutterstock.com

FPL lagguide: de som jakter topplagene

Vi i Fotballsonen presenterer lagene som deltar i årets Premier League. Lagene i denne artikkelen er Manchester United, Arsenal, Everton og Wolverhampton.

Fantasy Premier League konkurranse – 20 000 kr i premiepotten! Vi har gleden av å invitere til en eksklusiv konkurranse i samarbeid med vår samarbeidspartner! Slik melder du deg på
https://fotballsonen.com/2019/07/23/fantasy-premier-league-konkurranse/

Manchester United

De røde djevlene til Ole Gunnar Solskjær hadde en merkelig sesong som endte ganske negativt før sommeren. Først mislikte alle Mourinho og stilen hans, så kom jula og plutselig var hadde man en norsk manager i Premier League ut av intet. I hans første måned var Manchester United verdens beste lag ifølge sosiale medier, så var de elendige, så slo de ut PSG og skulle vinne CL, så tapte de så å si alt og alle spillerne måtte byttes ut.

Nå er ikke så veldig mange spillere byttet ut. Man ser fortsatt de samme navnene i United-troppen med Jones, Smalling, Young, Rojo og gjengen «alle» vil ha bort. Til tross for dette har Solskjærs disipler til nå faktisk skapt litt entusiasme med gode resultater og offensiv spillestil i sommer. Laget trener hardere enn før ifølge ryktene, og man ser er løpsvillig lag som presser høyt og bruker de offensive spillerne i en mer direkte og temposterk stil enn man så i fjor. Til og med Pogba ser ut som en verdens mester igjen. Nå er det bare treningskamper, og mange blir gjerne litt vel revet med, men en del positivitet er tilbake igjen, noe som ikke skader. Videre har de noen treningskamper igjen, blant annet mot Kristiansund før Chelsea står på motsatt side i serieåpningen. Daniel James (6.0) og Aron Wan-Bissaka (5.5) er foreløpig hentet inn, og det bør nok være realistisk å få inn noen til før vinduet stenger.

Forventet lagoppstilling

De Gea (5.5) er forventet å fortsette i mål og signere en ny langtidskontrakt. Hadde noen mindre heldige hendelser sist sesong, men er fortsatt en av verdens beste keepere.

Forsvaret har fått et nytt tilskudd med den unge engelske venstrebacken Wan-Bissaka (5.5). Sammen med Shaw (5.5) kan han være veldig spennende i den nye stilen til United som bruker dem mer offensivt. Ting kan skje i midtforsvaret, men Baily (5.0) kan være en billig løsning om han er skadefri og blir førstevalg.

Midtbanen ser denne sesongen ut til å bestå av Matic (5.0) og Pogba (8.5) som en duo. McTominay (5.0) vil nok bytte en del med Matic og tilby noe mer offensiv vilje. Pereira (5.0) og Fred (5.5) skal også kjempe om plass her, begge to kan da i så fall ende opp med en del dødballansvar også. Pogba har hatt ganske fri rolle i treningskampene, og det kan like gjerne være Lingard (6.5) som møter, mens franskmannen strekker opp. Martial (7.5) bør ligge godt an til å starte mange kamper, utenom det er det litt vanskelig å spå. James (6.0) kjemper nok foreløpig mot Greenwood (4.5) om siste plass på laget om ikke Sanchez (7.0) plutselig melder seg på. Dette kan være billige valg som fort kan bidra med poeng i en offensiv spillestil, men det virker veldig uklart hvem som blir å spille. Mata (6.5) har også fått spille mer i 10-er rollen enn før og kan stjele tid fra Lingard. Altså mye usikkerhet.

Rashford (8.5) er førstevalget på topp, og om Lukaku (7.5) forsvinner er det ikke ventet at det kommer andre inn. Martial har spilt mye midtspiss i sommer og Greenwood har imponert stort. Sanchez blir også mest sett på som en spiss av Ole Gunnar nå, og felles for alle disse spissene er mye fart, og de får nok ligge ganske høyt med lite defensivt ansvar.

Anbefalte spillere:

Luke Shaw/Aron Wan-Bissaka  (5.5) – Begge backene virker som gode valg. Slik United har spilt har de dundret på i angrep begge to. AWB har imponert stort offensivt og kan nok motbevise de som mener han kun er en solid defensiv spiller. Vil nok dra inn mange bonuspoeng med sine involveringer bakover. Luke Shaw hadde en del gode kamper i fjor, men ble kraftig hemmet poengmessig av et lag som slapp inn mye. Kommer godt ut på BPS-systemet, og er veldig angrepsvillig. Har også tatt det meste av dødballer fra høyreside i sommer ettersom det er få venstreben i Man Utd. Begge er gode valg og vanskelige å skille.

Paul Pogba (8.5) – Umulig å komme uten. De fleste snakker i negative tunger om hans prestasjoner i fjor. Det kan ligge noe i det, men allikevel er 13 mål og 10 målgivende meget sterkt. En spiller av hans kaliber skal nok dominere og levere til toppnivå oftere enn han gjør, men han bidrar med solide tall for de røde djevlene som det er vanskelig å erstatte.

Marcus Rashford (8.5) – Etter Solskjær kom i fjor var det klart at Rashford skulle spille spiss. En periode var han spilleren alle ville ha på laget og poengene rant inn. Som med resten av laget falt disse prestasjonene betraktelig mot slutten, men han fikk i hvert fall vist hva han kan. Har sett skarp ut i sommer og vil nok være førstevalget på topp. Er også på de fleste frispark som er innenfor rekkevidde for skudd.

Se opp for:

Mason Greenwood (4.5) – Unggutten kan fort ende opp med å starte mot Chelsea og få mye spilletid denne sesongen. Imponert stort i sommer og ser klar ut for å spille på dette nivået. Få spillere har imponert så stort på de yngre lagene til United, og mange gleder seg til å se hva han kan få til. Gutten har fart, teknikk og to ben som fungerer like godt når han skal avslutte. Han er direkte og uredd i stilen. Dog er han veldig ung, så det blir spennende å se hva Solskjær tenker.

Arsenal

Unai Emery erstattet i fjor legenden Arsene Wenger og supporterne trodde bedre tider. Realiteten etter en sesong har vært at prosjektet har vært meget varierende. Laget har variert voldsomt, og det har vært få spillere som har imponert veldig. Det Emery klarte var å få Lacazette (9.5) og Aubameyang (11.0) til å spille sammen, men utenom det har det vært få lyspunkt. Var varierende hele året, og det var vel ingen overraskelse at de havnet der de havnet. Et av ankepunktene til laget har vært at det er vanskelig å helt forså hvordan Emery vil fremstå.

Sommeren har som vanlig bestått av kamper hvor Arsenal imponerer med fint angrepspill. Ungutter leverer varene, og spesielt Nketiah (4.5) har stått frem. Ellers har de sett solide ut mot varierende motstand (blant annet har de slått Bayern Munchen) og rullert mye på spillerne. Det har dog vist seg å være litt vanskelig å se hvordan de vil fremstå denne sesongen med såpass mange unggutter og rullering på sentrale spillere. Arsenal har også foreløpig vært ganske så stille på overgangsvinduet og det vil nok fort komme inn sentrale spillere som kan påvirke mye måten de skal spille på. De har en god del kamper igjen, blant annet mot Barcelona og Real Madrid som det blir spennende å følge med på.

Forventet lagoppstilling

Det som virker klart ut ifra sommerens kamper er at Emery har funnet sin foretrukne formasjon i 4-2-3-1.

I de bakre rekkene er Leno (5.0) er soleklart førstevalg. Dette er en god pris på det som må sies å være et topplag, men det er for ustabilt det de driver med bakover. De mest spennende bakover i dette laget er nok backene Kolasinac (5.5) og Maitland-Niles (5.0). Sistnevnte imponerte til tider i fjor, men med FPL-øyne var han uaktuell ettersom han var satt opp som midtbane. Nå er han nok fast i laget frem til Bellerin (5.5) er klar igjen. Motsatt back var god i fjor og lå høyt oppe på offensive statistikker i mange kamper. Dundrer fremover når det er mulig, og kommer til mange innlegg. Vet som utgjør midtstopperpar denne sesongen er vanskelig å si, her kan det fort komme inn en ny spiller som kan danne par med Sokratis (5.0). Om ikke blir det fort upopulære Mustafi (5.5) som blir å starte de fleste kampene om det ikke satses på yngre Chambers/Holdning.

Midtbanen til Arsenal var svært lite produktiv i fjor, med en Iwobi (6.0) som virket som den eneste som virket helt fast av de offensive. Emery spiller med to holdende midtbanespillere som ikke er noe å prate om i FPL sammenheng. Det som kan være spennende i år er at Ozil (7.5) virker å bli satset litt mer på i en 10-rolle. Kan han finne tilbake til gammel form har han en meget fin pris. Mkhitaryan (7.0) fortsatte slik han har vært i hans tid i PL, nemlig ganske middelmådig. Er alltid en spiller som kan få til utrolige ting, men det skjer så sjeldent at det er vanskelig å forholde seg til.

I Arsenal er det egentlig to spillere som gjelder, nemlig Lacazette (9.5) og Aubameyang (11.0). De endte opp på 166 og 205 poeng forrige sesong. Laca ble mer og mer fast utover sesongen og tok over spissplassen til Auba. Til tross for dette endte Auba opp som toppscorer uten å egentlig aldri være et skikkelig bra FPL-objekt. Han kunne plutselig starte på benk eller spille kant og leverte veldig ustabilt. Samspillet ble derimot bare bedre og bedre, og det blir spennende å se hvordan de gjør det i år. Nketiah (4.5) har som nevnt imponert veldig i sommer, men med tøff konkurranse skal det mye til å bli spilletid i år. Det er ventet at han blir leid ut.

Anbefalte spillere:

Ainsley Maitland-Niles (5.0) – Er en offensiv back med gode ferdigheter som spiller fast (til å starte med) for et topplag. Det er alltid attraktivt med offensive backer nesten uavhengig av lag. Her er det en som spiller på et lag som kan produsere mange mål, noe som gjør det spennende uansett. Arsenal har ofte spillere som trekker innover lengre oppe i banen, så det blir ofte gode rom for backene til å utnytte.

Alexandre Lacazette (9.5) – Den franske spissen startet sesongen med å havne litt i skyggen av Aubameyang. De fleste trodde nok det var kun en av dem som ville starte, men det ble etterhvert klart at det var plass til begge uten problem. Lacazette er målsniken som skal ligge på topp å lukte, og med en pris som er såpass lav takket være Auba stjeler mange overskrifter gjør han spennende på FPL.

Pierre-Emerick Aubameyang (11.00) – Hadde poengmessig en meget god sesong og endte opp som toppscorer. Er lagets stjernespiller, og mange forventer at han skal være dominerende. Slet litt mer å markere seg og havnet til og med på benken en del ganger. Han var derfor en vanskelig spiller å ha på FPL i lengre perioder og en spiller som var vanskelig å sette som kaptein for mange. Toppnivået er veldig høyt og om han blir jevnere i prestasjonene er 11.00 for fjorårets toppscorer veldig fint om Arsenal finner litt tilbake til storhetstiden. Er også på straffer.

Se opp for:

Mesut Ozil (7.5) – det kan godt hende at det kommer inn noen offensive spillere som danker ut den aldrende tyske stjerna, men slik det ser ut i dag vil han få mye spilletid. Har levert solide tall tidligere, og har i hvert fall to meget solide spisser han kan fore med baller. 

Everton

Marco Silva sine gutter brukte litt tid i starten, men etter hvert som sesongen gikk så de mer og mer solide ut og havnet til slutt på en grei 8.plass. De endte med +8 i målforskjell, og var dermed det laget utenfor topp 6 som kom best ut på denne statistikken. De var solide bakover og solide fremover, men man følte aldri kanskje helt at det sprudlet av dem. Det som kanskje er mest imponerende er at de ikke slapp inn mål i sine siste fem kamper, som blant annet inneholdt Liverpool, Chelsea, Arsenal og Man Utd, og gjennomgående gjennom hele sesongen så de bedre og bedre ut. Flere spillere sto etter hvert frem og viste seg som gode spillere å ha på laget sitt i FPL.

I sommer har de levert litt så som så, men en sterk seier mot Monaco er noe å trekke med seg. De har eksperimentert litt og rullert litt på spillerne. Man tror vel at Silva fant oppskriften i fjor og kommer til å holde seg til denne, og at sommeren heller brukes for å teste litt spillere. De befinner seg i høyden i Sveits i motsetning til mange av deres konkurrenter som reiser over hele verden. For tiden virker det som om det jobbes med å få inn en spiss og en kantspiller, og ifølge ryktene er det en type som Moise Kean (ny Lukaku) og en kjapp ving det jobbes med. Det blir spennende å se hva de ender opp med, og om de ser etter en erstatter for Zouma som er tilbake i Chelsea.

Forventet lagoppstilling

MERK! Richarlison og Mina er ventet å starte, men var ikke inne i systemet som benyttes her av en eller annen grunn.

Bakover i banen er det få endringer fra forrige sesong. Pickford (5.5) er satt opp i pris, noe som er forståelig når han fikk solide 161 poeng i fjor. Backene er offensive og spennende hvorav spesielt Digne (6.0) nok vil være på veldig mange lag. Coleman (5.5) har også lenge vært en solid spiller med gode bidrag. Keane (5.5) er bankers, og slik det ser ut i dag er det den svært så hodesterke Colombianeren Yerry Mina (5.5) som erstatter Zouma.

På midtbanen har Delph (5.5) kommet inn. Han står oppført som forsvar, men vil nok spille på midten hos Everton, noe som er ganske spennende. Spørsmålet er bare om han danker ut Gueye (5.0) eller Andre Gomes (5.5) med en gang. I så fall er han spennende. Sigurdsson (8.0) gikk lenge under radaren, men når han kom i gang leverte han jevnt og solide 182 poeng. En populær spiller å sitte med på laget. Richarlison (8.0) har økt i pris etter 13 mål 153 poeng. Den unge brasilianeren er virkelig en trussel, og kan fort spille en del spiss om ikke det handles inn en ny. På motsatt side har Bernard (6.5) stort sett fått starte, men etter å ha blitt byttet ut hele 21 ganger i fjor (kun Aguero flere ganger) er dette en spiller som ikke er helt sikker i laget. Her mangler det kanskje litt sluttprodukt, men viser tidvis glimt av brasiliansk storhet. Walcott (6.5) er også med i kampen her og vil nok få minutter.

På spissplass vil det som nevnt sannsynligvis skje noe, om ikke er det Calvert-Lewin (6.0) og Tosun (6.0) det står mellom. I de to siste sesongene har førstnevnte vært en populær spiller som har kostet 4.5-5.5 og da vært en billigspiss, nå kommer han ganske nært et annet segment, og man forventer da igjen litt mer. En spennende spiller er han uten tvil, og om det ikke handles inn noe vil han fort bli en nøkkelspiller. Tosun har ikke helt slått til i Everton, noe som gjør at han nok må spille annenfiolin slik ståa er nå.

Anbefalte spillere:

Lucas Digne (6.0) – Denne venstrebacken kommer man ikke utenom. Var helt enorm til tider forrige sesong. Ligger helt oppe i toppen på de fleste offensive statistikker og kan få poeng i hvilken som helst kamp. Venstrefoten er veldig god, og han tester denne ofte med skudd fra distanse eller fra offensive dødballer når han får sjansen. Her er potensialet høyt.

Richarlison (8.0) – 13 mål ble det forrige sesong, noe som er meget godt med tanke på at det var hans første sesong i Everton og hans andre sesong i Premier League. Har byttet en del på å spille spiss og kant, noe han nok vil fortsette med. Er en svært direkte spiller som blander finesse med tøffhet. Kommer til mange sjanser og vil nok få en enda mer sentral rolle i laget til Marco Silva fremover.

Gylfi Sigurdsson (8.0) – Islendingen hadde sin beste FPL-sesong forrige sesong med 13 mål og seks målgivende. Han har en ganske fri rolle i laget hvor han får konsentrere seg om det offensive. Hans gode fot skaper mange sjanser for både han selv og for andre, og han skal være involvert i det meste Everton foretar seg. Viser sesong etter sesong hva som bor i han.

Se opp for:

Fabien Delph (5.5) – Midtbanespilleren ble omskolert av Guardiola i Manchester City, men er kjøpt inn som midtbanespiller her. OOP denne veien er veldig attraktivt, spesielt om han ender opp i en litt offensiv rolle. Er en kreativ spiller som har mye å by på offensivt, og når han i tillegg får CS-poengene som forsvarspiller er dette spennende om han blir fast i laget.

Wolverhampton

Nuno Esperito Santo ledet forrige sesong sitt mannskap til den beste plasseringen noen nyopprykka lag har gjort i Premier League i moderne tid. De visste seg å være et godt sammensatt lag drevet frem av spillere som egentlig var for gode for dem. Ulvene var utrolig imponerende gjennom stort sett hele sesongen, og i mai hadde de kommet på 7.plass i Premier League, kvalifisert seg til Europa League og kommet seg til semifinalen i FA-cupen. Ikke verst for et lag som for noen år siden var ganske langt unna å i det hele tatt tenke på opprykk. De har med god hjelp av Jorge Mendes og solide økonomiske muskler bygget smart og spennende, og mange lurer på hvor veien videre skal gå.

Laget de stilte med i fjor var meget solid, og det var mange spillere som var attraktive med FPL-øyne på. Santo har uttalt at han liker å holde troppen liten og rullere lite, noe som gjorde laguttakene hans ganske forutsigbare. Hvordan dette vil gå når de i tillegg skal spille Europa blir spennende. Mange etterlyser at de skal utvide bredden på laget ettersom selve elleveren er ganske sterk, men foreløpig er det mest spennende som har skjedd at Cavaleiro og Costa er sendt ut på lån for å gjøre bredden enda mindre. Ellers har sommeren til nå blitt tilbragt i Asia hvor de har levert solide kamper og faktisk vunnet 2019 Premier League Asia Trophy etter å ha slått Manchester City på straffer. Lite overaskende har Santo ikke eksperimentert mye med laget, men testet litt nye spillere mer som følger av at Jimenez (7.5) har vært på landslagsoppdrag og Doherty (6.0) har slitt med skade. Det blir spennende å se hva som skjer videre i sommer med ulvene og om de kjøper noen som skal inn å forsterke den allerede sterke elleveren deres.

Forventet lagoppstilling

Wolverhampton sitt lag denne sesongen vil nok som sagt være veldig likt det de stile med forrige sesong, så her blir det nok få overraskelser.

Patricio (5.0) har økt i pris og er som i fjor et helt greit alternativ. 118 poeng var greit, men det var en del merkelige ting han foretok seg. Er ikke en keeper som får mye bonuspoeng, og er kanskje en som er aktuell for å bli erstattet?

Videre stiller de med tre solide midtstoppere som alle koster 5.0. Dette er ikke så veldig spennende spillere, men alle sammen er ganske solide i forsvar, gode i pasningsspillet og meget gode i lufta. Scorer en del på offensive dødballer og scorer bra på deres gode defensive ferdigheter, men vanskelig å vite hvem man skal gå for. Boly fikk høyest poengsum sist sesong, og er nok den man vil ha av dem.

Jonny (5.5) og Doherty (6.0) er begge skrudd opp i pris som forventet. Spesielt sistnevnte var en åpenbaring i fjor og burde nok endt med en mye høyere score enn det han gjorde hadde han vært en enda bedre avslutter. Begge to er utrolig offensive og opererer egentlig som vinger. Doherty kommer oftere i scoringsposisjon enn Jonny, men det bor mye poeng i begge. Prisen er dyr, men spiller de slik de til tider gjorde i fjor er de verdt det. Kan nevnes at Doherty er utilgjengelig i starten, noe som åpner opp for at kjappe Vinagre (4.5) kan vurderes om han tar plassen.

Midtbanen inneholder også en svært solid treer. Vidunderbarnet Ruben Neves (5.5) med sin herlige fot, Moutinho (5.5) med sine gode allround-egenskaper og kloke hodet og Dendoncker (4.5) med løpskraft og power utgjør en av de beste midtbanene i Premier League. Ingen av dem er nok spillere som får de helt store poengsummene, men i ny og ne scorer de mål og legger målgivende. Det er prisen som gjør at de bør vurderes, ettersom de spiller fast og fort kan involveres offensivt i spillet både i åpent spill og på dødballer (Neves og Moutinho tar stort sett alt). Kan nevnes at Dendoncker hadde helt elleville offensive tall mot slutten av sesongen, men han er hovedsakelig en mer defensivt anlagt spiller.

Spissene leverte også svært gode tall forrige sesong, og det blir veldig spennende å se om Jimenez (7.5) forsvarer prisøkningen og om Jota (6.5) fortsetter fremgangen han viste gjennom sesongen. Spesielt de underliggende tallene til Jota var helt ville til tider i siste halvdel av sesongen i fjor, og det er nesten ufortjent at han ikke fikk seg flere mål. Jimenez var fantastisk for veldig mange å ha. Han kostet 5.5 og kunne bare stå på laget gjennom hele sesongen. Ble mer og mer en spiller som var med i hele spillet, mens Jota ble mer og mer spilleren som skulle ligge høyest og lede angrepet. Blir spennende å se hvordan de ser ut sammen denne sesongen, men begge vil nok befinne seg på mange lag.

Anbefalte spillere:

Jonny (5.5) – Velges foran Doherty pga. forskjellen i pris. 6.0 er stivt, selv om han kanskje er verdt det. Heat-maps viser at Jonny er vel så offensiv, og han kunne også endt opp med mange flere poeng forrige sesong med litt tur. Har en enorm løpskapasitet som gjør at han ofte dukker opp utover i kamper.

Diogo Jota (6.5) – Var veldig hypet før sesongstart, floppet litt i starten, men leverte virkelig varene etter hvert. Ble mer og mer en ren spiss, noe som forklarer posisjonsendringen i FPL. Endte opp med 9 mål og 8 målgivende, hvor mesteparten av dette kom i siste halvdel av sesongen. Leverer han de samme tallene hele denne sesongen vil han fort kunne nærme seg 200-tallet.

Raul Jimenez (7.5) – Som nevnt tidligere, en kjæledegge for mange. Med den prisen var det utrolig deilig for mange å bare sette han på laget og ikke måtte bekymre seg så mye for prisen. En spiss for 5.5 kan fint blanke noen ganger. Jimenez blanker derimot svært lite, og endte på utrolige 181 poeng etter sine 13 mål og 10 målgivende. Så veldig god ut gjennom hele sesongen uansett nivå på motstanderne. Han er verdt prisøkningen om formen tas med. Vant også Gold Cup i sommer og kommer tilbake med selvtillit etter å ha scoret viktige mål der.

Se opp for:

Morgan Gibbs-White (5.0) – Et veldig stort talent man har snakket om en stund nå om man har sett på yngre engelske landslag. Har mye spennende med seg og imponerte til tider når han fikk sjansen av Santo før sommeren. Problemet er at elleveren er så satt, samt at de egentlig ikke har noen posisjon som passer han så godt. Dette er en offensiv midtbanespiller, noe Wolves ikke benytter seg av. I sommer har han derimot spilt spiss sammen med Jota, og det kan tyde på at han er høyaktuell for å spille der i et eventuelt fravær fra de to stjernene. I så fall er det en 5.0 midtbanespiller som spiller spiss for et meget godt lag.

Kategorier
Fantasy Premier LeagueNyheterUkategorisert

RELATERTE SAKER

[metaslider id="148288"]
1095
nye saker