Hvordan bygge lag i FPL

Dette er den første av en rekke FPL-relaterte artikler som vil bli publisert i oppbygningen til ny sesong av Fantasy Premier League.

Fantasy Premier League ble plutselig lansert for noen uker siden. Sesongstarten er fortsatt en stund unna, men allerede har over en million registrert sine lag. I tiden fremover vil nok dette øke betraktelig. Lagene er igang med sine respektive oppkjøringer rundt i verden og spekulasjoner om hvem som skal inn og ut herjer i media. Det ligger an til å bli en utrolig spennende sesong. I FPl har det også skjedd en del ting siden sist versjon. Spillere har byttet posisjon og pris, og det kan se ut som det vil bli litt av en utfordring å sette opp det riktige laget.

Vi i Fotballsonen skal i tiden frem til sesongstart produsere en rekke artikler. Lagguider, tips til chipsbruk og posisjonsguider er noe du kan vente deg om du følger med i ukene fremover. Denne artikkelen er rettet hovedsakelig mot nybegynnere som ikke har stor erfaring fra spillet, men som har lyst til å bygge opp et solid lag inn mot GW1.

Få mest ut av pengene på banen
Man får velge 15 spillere med et budsjett på 100. Her er en av nøklene å ikke bare velge 11 spillere og satse på at disse utvalgte skal sørge for alle poengene. Gang på gang ser man at skader, midtukekamper, suspensjoner og andre uforutsette eller forutsette hendelser skaper hodebry på spillet. Det er viktig å få inn de store navnene som Salah, Kane og den gjengen der, men det er like viktig å ha 1-2 spillende innbyttere. Med dette menes det at man nødvendigvis ikke bør sitte med bare spillere for 4.0 på banen, men kanskje bygge opp laget slik at man har minst en ok spiller som kan komme inn enten med et autobytte eller en man vil bruke fordi vedkommende har en fin hjemmekamp. Det gjelder å finne de billige spillerne som kan bidra på banen når det er nødvendig. Om du ikke har en spillende benk blir man fort tvungen til å bytte ut spillere som ikke skal spille neste runde, og med kun et bytte hver runde vil det være en dårlig taktikk å drive å bytte spillere ut og inn hele tiden.

Spre midlene
Nøkkelen for å navigere seg til de spillerne man vil når sesongen er i gang er å ha en fleksibel struktur. En tommelfingerregel er at man bør sette opp laget sitt på den måten at man skal kunne få inn en hvilken som helst spiller på maks to bytter. Dette gjør at man kan få på formspillere og kvitte seg med de som ikke presterer. Med en fleksibel struktur menes også at man ikke binder seg opp til en bestemt formasjon, men at man lett kan flytte midler fra posisjon til posisjon og bytte mellom for eksempel 3-4-3 og 3-5-2 når det blir nødvendig. Velger man bare billige spisser vil det være veldig vanskelig å plutselig få på Aguero om City spiller hjemme mot Sheffield United. Ha dette i bakhodet. Det vil komme en egen artikkel om hvordan man bør tenke for å spre midlene sine godt utover lagdelene, men en standard tanke flere spiller med er 9.0 – 25.5 – 37.0 – 28.5.

Følg med på trender og prisendringer
Denne henger litt sammen med forrige tips om å ha en fleksibel struktur. Det er viktig å forstå at spillet er dynamisk og at prisene endrer seg. Hvem har vel ikke plutselig manglet 0.1 fra å få “drømmelaget”, eller planlagt et bytte frem mot fristen for å plutselig se at en spiller har økt 0.1 eller 0.2. I starten av spillet er prisendringer mest relevant. Over åtte millioner spilte FPL sist sesong, og av disse er det mange som ikke nødvendigvis tenker altfor godt igjennom byttene sine. Dette vil si at om en midtbane plutselig scorer to mål i første kamp vil veldig mange spillere legge merke til dette og tenke at han må på laget. Er det mange nok som tenker dette og som utfører handlingen vil det komme prisøkning, maks opp 0.3 mellom hver GW. Flere av disse spillerne kan være dumme valg, men en taktikk for flere er å bygge lagverdi i starten. Det er stor forskjell å sitte med budsjett på 105 kontra 99.4 når juleprogrammet slår inn. Spillere synker også i pris, og i starten synker spillere fort om de ikke leverer. Utover sesongen blir det færre av de “dårlige” valgene som endrer seg mye i pris, da gjelder det å se tendenser til trender i spillet og hvilke spillere som er i form. Form har ofte trumfet fixtures i spillet, da gjelder det å komme seg tidlig på toget om man velger en slik taktikk. Trender kan man for ekstra interesserte lese om på blant annet https://www.fantasyfootballfix.com/

Spill safe
Nok et velkjent begrep, men denne er for mange vanskelig å følge. Det er jo utrolig kjekt å treffe på de spillerne som få andre har. Problemet er når de spennende spillerne ikke leverer og staheten gjør at man blir sittende fast med spilleren. Først og fremst, mange spillere med høy eierandel er det av en grunn. Følg med på eierandel og ta utgangspunkt i at man bør ha flere av de som er mest eid om man vil henge med. Velger man spillere med under 7,5 % eierandel tar man det som i miljøet kalles et diff-valg. Det anbefales ikke å ha altfor mange av disse spillerne. I starten er det viktig å holde følge med konkurrentene sine, noe som gjør at for mange diff-spillere kan resultere i at man tidlig faller av, og gang på gang viser det seg at en god start er viktig.

Mange synes det er kjedelig å mye midler i forsvaret. Gode forsvarspillere scorer derimot høyere og høyere poengsummer, og spesielt backer har utviklet seg til å være gode poengsankere. Å velge forsvarspillere og/eller keeper fra de beste lagene (City og Liverpool f. eks.) vil over en sesong gi både mange CS og mål/målgivende. Defensive spillere fra de beste lagene er dyrt, men det er en safe måte å få med seg verdifulle poeng.

Ta det rolig med de nyopprykkede lagene i starten. Gang på gang hypes det spillere som kommer opp fra Championship, og gang på gang flopper de i starten. Disse spillerne er ofte priset lavt og virker spennende av den grunn. Overgangen for spillere og lag er stor når de kommer opp i PL og mange trenger tid. Det er ofte lurt å vente med disse spillerne for å se hvordan de tar nivået og om laget deres klarer å bite ifra seg i en tøffere liga.

Velge rett kaptein
Dette kan være den store forskjellen mellom en god og en dårlig sesong. Bommer man på kapteinsvalget når resten treffer koser man seg ikke, spesielt om dette gjentar seg over lengre periode. Det er viktig å ha de beste spillerne på laget og også å ha de beste spillerne i de beste kampene på laget. Spiller City hjemme renner det mange ganger inn mål mot de dårligste lagene, og da ønsker man å ha kaptein herfra. Dette velger som regel også de fleste av konkurrentene dine. Tenk noen runder frem og tenk hvem som er gode kapteinsvalg tidlig i laguttaket ditt og bygg laget rundt dette. Igjen, det er en grunn til at flertallet velger en kaptein, ikke alltid vær den kule som skal prøve noe annet om du vil lykkes i spillet. Utover sesongen handler det også om å forsvare seg eller å angripe. Får man en god sesong kan det være lurt å velge den mest populære sesongen, men om man må angripe må man kanskje noen ganger satse litt.

Wildcardbruk
Det vil komme en egen artikkel med chipsbruk, men kort og godt; ikke vær redd for å bruke denne chipen når det føles nødvendig. Bommer man kraftig med laget i starten kan man ikke være sta, da taper man for mye terreng og fort også motivasjon. Et tidlig wildcard er vanlig for mange spillere og kan være helt avgjørende. Det er vanskelig å spå ting på forhånd ut ifra treningskamper, bruk starten av sesongen for å få inntrykk av hvem man vil ha og hvem man ikke vil ha. Det er fint å planlegge litt når man vil bruke wildcardet, landslagspauser er populære valg, men ikke bli for bastant. Hvis du derimot får en super start, er det dog lurt å spare det så lenge som mulig, og da helst til juleprogrammet. Ikke la deg friste av at alle andre bruker det og får inn mange spillere du vil ha, disse jakter nå deg!

Ha det moro med spillet!
Velg hvordan du vil spille. Noen vil vinne venneligaer, andre vil få mest rank totalt sett. Andre vet kanskje at de ikke gidder dette lenge og vil bare ha noen gode runder i starten. Taktikk velges ut ifra dette. Skal man holde hele sesongen er disse tipsene relevante, om ikke, gjør det du synes er artig og nyt det om du tar noen annerledes valg fordi det er gøy. Lite er gøyere enn å få mye poeng, og lite er gøyere å treffe når andre bommer. Følg magefølelsen din og ta valgene dine eller legg strategier og følg med på podcaster og twitter, men ikke la det ødelegge hele helgen eller forholdet med kjæresten om du bommer 🙂


Kategorier
FantasyFantasy Premier LeagueNyheterUkategorisert

RELATERTE SAKER

[metaslider id="148288"]
1095
nye saker