VM: Gruppe G
Fotballsonen skal se nærmere på VM-gruppene, og i dag tar vi en titt på gruppe G.
Belgia (3. plass Fifa-ranking)
Med en fjerdeplass fra VM i 1986 i Mexico som beste resultat i VM noensinne og et kvartfinaletap i forrige VM i Brasil, kan man si at hvis Belgia noen gang skal lykkes i et VM så er det nå. Med en tropp stappfull av erfarne toppnivåspillere, har at Belgia har mye å bevise dette verdensmesterskapet. Trener Roberto Martinez kom til trenerjobben med et litt rystet rykte etter et dårlig opphold i Everton, men har med en nesten feilfri kvalifisering med Belgia fått supporterne på sin side. Martinez tok over for Marc Wilmots august 2016, like etter skuffelsen i EM i Frankrike, hvor Belgia røk for Wales i kvartfinalen.
Prestasjoner
Veien mot VM i Russland var en stor sjarmøretappe for Belgia. Ett poengtap hjemme mot Hellas på 10 kamper gjorde at de endte først i gruppen sin med 28 poeng (9-1-0), hele 9 poeng foran Hellas på andreplass. På de 10 kvalifiseringskampene hadde Belgia hele 43-6 i målforskjell, hvor Romelu Lukaku sto for 11 av Belgias 43 mål.
Viktigste spiller
I en tropp spekket med stjernespillere er det vanskelig å velge bare én. Med et så framtungt lag som det Belgia er, er de avhengige av at de bakerst på banen holder buret stengt så godt som mulig. Dermed kan midtstopper Jan Verthongen, sammen med sin Tottenham-lagkamerat Toby Alderweireld, være nøkkelbrikken(e) for Belgias suksess i Russland. Med sine 100 landskamper blir midtstopperens rutine utvilsomt viktig for Belgias skjebne.
Se opp for
Dries Mertens kan bli skummel for Belgias motstandere i dette verdensmesterskapet. Med 18 mål og 6 målgivende i Serie A denne sesongen for et Napoli som nesten klarte å dytte Juventus av tronen, kan man si at Mertens bare blir bedre med alderen. Med en enorm topphastighet, lavt tungdepunkt og rappe bein kan Mertens gå forbi hvem som helst, i tillegg til at han kan avslutte foran mål. Om ikke Eden Hazard eller Romelu Lukaku skulle ha dagen, kan Dries Mertens levere denne sommeren.
Panama (55. plass Fifa-ranking)
Det at herrelandslaget til Panama nå har klart å kvalifisere seg til et verdensmesterskap for første(!) gang, gjør at man har veldig lave forventninger til deres prestasjoner. Alt annet enn 0 poeng vil være en suksess for landet som er mest kjent for en snarvei mellom Atlanterhavet og Stillehavet.
Prestasjoner
På grunn av sin Fifa-ranking ble Panama plassert i runde fire av CONCACAF-turneringen i gruppe med Costa Rica, Haiti og Jamaica. Med 3-1-2 i denne gruppen hvor begge de to tapene kom mot Costa Rica, avanserte Panama til femte runde hele seks poeng foran Haiti. I den femte runden var det spenning helt til siste runde, hvor USA var to poeng foran Panama og Honduras. Da USA tapte 2-1 borte mot Trinidad & Tobago og Panama og Honduras vant sine kamper mot Costa Rica og Mexico, endte Panama opp på direkte plass til VM for første gang i landets historie.
Viktigste spiller
For et lag som spiller 5-4-1, men som sikkert kommer til å spille en del 9-1-0 i dette verdensmesterskapet, vil det å forsvare seg være hovedprioriteten til Panama. Derfor vil midtstopper Román Torres være en sentral brikke for Panamas suksess. Torres spiller til daglig for den amerikanske klubben Seattle Sounders, og har siden 2005 spilt 108 landskamper for Panama. I tillegg er det verdt å nevne at det var nettopp Román Torres som scoret det avgjørende 2-1 målet mot Costa Rica i det 88. minutt i den siste gruppespillkampen som sendte Panama til dette mesterskapet på USAs og Honduras´ bekostning.
Se opp for
I 2007 var nettopp denne mannen i søkelyset til klubber som Manchester United og Valencia, hvor han reiste til både England og Spania for å trene med dem. Men, 2007 begynner å bli en stund siden, og karrieren til Gabriel Torres har ikke akkurat gått slik man tenkte det for 11 år siden. Likevel, en spiss som har 15 mål på 68 landskamper skal man ikke kimse av, og Torres kan fort finne på å rundlure både Thibaut Courtois og Jordan Pickford i løpet av dette mesterskapet. Torres spiller for klubben Huachipato i den chilenske ligaen, og med 9 mål på 15 kamper i 2018 virker det som om spissen har stilt inn siktet for dette året.
Tunisia (21. plass Fifa-ranking)
Det er 12 år siden den tidligere franske kolonien Tunisia kvalifiserte seg til er verdensmesterskap. Det er ikke så lenge, sett med norske øyne, men for et land som var med i Tyskland i 2006, i Sør-Korea og Japan i 2002 og i Frankrike i 1998 var det på tide å se det nord-afrikanske landet i aksjon i et stort mesterskap igjen. Dette blir Tunisias femte verdensmesterskap, hvor det første kom i Argentina i 1978 i tillegg til de tre nevnte ovenfor. På tolv gruppespillskamper i verdensmesterskaper har Tunisia klart én seier, fire uavgjorte og syv tap, hvor den ene seieren kom mot Mexico i Argentina i 1978. Tunisia har i tidligere mesterskap spilt mot både England og Belgia, hvor det ble et 2-0-tap mot England i 1998 og 1-1 mot Belgia i 2002.
Prestasjoner
Akkurat som Belgia kan Tunisia skryte på seg å ha gått gjennom hele VM-kvalifiseringen ubeseiret. I en gruppe med fire lag der det beste laget gikk direkte til VM i Russland, endte Tunisia foran Den demokratiske republikken Kongo med ett poeng etter seks kamper, etterfulgt av Libya og Guinea. I den siste gruppespillskampen trengte Tunisia kun ett poeng hjemme mot Libya, og med 0-0 var førsteplassen i gruppen sikret. I en gruppe med tre landslag som aldri hadde deltatt i et verdensmesterskap før var Tunisia en klar favoritt på forhånd, og uten å avse et eneste poeng var de klare for sitt femte verdensmesterskap.
Viktigste spiller
En gammel Premier League- og Ligue 1 kjenning står frem som Tunisias største våpen i dette verdensmesterskapet: nemlig Wahbi Khazri. Vingen spiller til daglig for den franske klubben Rennes, men er fortsatt på utlån fra den fra høsten av League One-klubben Sunderland. Hvordan Khazris klubbfremtid blir, er ukjent, men man tviler på at det tredje høyeste nivået i England er passende for denne kreative kantspilleren. Med 11 mål på 29 kamper totalt denne sesongen for Rennes i Ligue 1 i Frankrike, kan Khazri skape trøbbel for hvem som helst. I tillegg har han 12 mål på 36 kamper for Tunisia, noe som tilsvarer nøyaktig et mål hver tredje kamp, noe som ikke er dårlig statistikk for en kantspiller.
Se opp for
Siden toppscoreren fra kvalifiseringen, Youssef Msakni, ble skadet i april og dermed utilgjengelig for verdensmesterskaper i Russland, blir det kreative ansvaret lagt over på Saîf-Eddine Khaoui. Den tunisiske midtbanespilleren spiller til daglig i den franske klubben Troyes på utlån fra Marseille, og har fra sin midtbaneposisjon scoret 5 mål på 32 kamper i Ligue 1. 23 år gamle Khaoui fikk sin landslagsdebut 23. mars 2018(!) i en 1-0 seier over Iran, og har til sammen 2 landskamper for Tunisia.
England (13. plass Fifa-ranking)
1966. Det eneste året England har vunnet et verdensmesterskap, på hjemmebane i tillegg. Alle verdensmesterskap som har kommet etter 1966 har vært enorme skuffelser for balløya som påstår å ha funnet opp sporten fotball. En fjerdeplass i Mexico i 1990 er deres høyeste rangering siden de kunne kalle seg selv verdensmestere. Det virker som om England sliter når det kommer til selve mesterskapet, for utenom i 1974, i 1978 og i 1994 har England vært med i hvert eneste verdensmesterskap de har deltatt i kvalifiseringen til. I Brasil i 2014 klarte ikke britene en gang å komme seg videre fra gruppespillet da de var i gruppe med Costa Rica, Uruguay og Italia, uten en eneste seier og vel og merke. Presset på at det engelske landslaget blir enormt også dette mesterskapet, og slik som gruppene ble for mesterskapet i Russland har England alle muligheter til å komme seg videre fra gruppespillet.
Prestasjoner
Som sagt, så er det å kvalifisere seg til verdensmesterskap noe England er gode på, og historien gjentar seg som regel. Med 26 av 30 mulige poeng og 8-2-0 fra kvalifiseringsgruppen var England en soleklar éner, hele 8 poeng foran Slovakia. Selv om England gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen, akkurat som Tunisia og Belgia, er ikke 18 mål på 10 kamper noe trener Gareth Southgate kan skryte særlig mye av. Det at England bare slapp inn tre mål på ti kamper derimot, vitner om et godt forsvar, noe som kan være uvurderlig viktig for det engelske landslaget i dette mesterskapet ettersom de sliter med å score mål selv.
Viktigste spiller
“Four Season Wonder”-spilleren Harry Kane blir utvilsomt Englands viktigste brikke i å gjenreise storhetstiden fra 1966 i Russland denne sommeren. Med under to mål per kamp i kvalifiseringen, blir effektivitet et nøkkelord for Englands overlevelse. Skal England ha mulighet til å kjempe mot de største, hjelper det godt med en spiss som har 21, 25, 29 og 30 ligamål de siste fire sesongene for Tottenham. Får Kane den leveransen han behøver, er han en av de ypperste avslutterne i verden. Han kan score med høyre, venstre, hodet og han kan score selv når han ikke berører ballen. Ett av HurriKanes sterkeste kort er at han er meget aktiv i oppspillsfasen i angrep, og med Tottenham-kamerat Dele Alli bak seg kan deres kjemi og relasjon fra klubbfotballen fort levere et par mål for England.
Se opp for
En spiller som har gjort enorme steg denne sesongen er Raheem Sterling. I Manchester Citys dominerende Premier League-sesong har lynvingen som opprinnelig ble født på Jamaica virkelig bidratt i den blå delen av Manchesters offensive brillianse denne sesongen. Hele 18 mål for de lyseblå i Premier League, hvor hans tidligere personlige beste var 9 ligamål i 2013/2014-sesongen for Liverpool. Med et nytatovert høyrebein og en løpestil ikke mange helt forstår kan Sterling være Englands nye gullgutt.
Spådom for Gruppe G
- Belgia
- England
- Tunisia
- Panama
Selv om England kun har tapt én gang på de 21 gangene de har møtt Belgia, blir nok Belgia for sterke denne sommeren. Med Belgias fantastiske tropp må det noe helt spesielt til for at årets utgave av England skal klare å slå de røde fra Belgia. Tunisia er det laget som kan utfordre England om andreplassen i gruppen, men England skal være sterke nok til å holde unna. Panama kommer til å slite mot enhver motstand, og vil nok prøve å forsvare seg til et uavgjortresultat i samtlige gruppespillskamper, mest sannsynlig uten hell.